Tarinamme
Kaikki alkoi yhdestä Some-julkaisusta
Finland ry on perustettu kriisin keskellä maaliskuussa 2022. Suomeen oli tulossa yli 60 000 sotaa paennutta ukrainalaista, joilla oli tarve saada ajankohtaista apua mielenterveyden tukemiseksi matalalla kynnyksellä omalla äidinkielellään.
Fenix Finland -toiminta käynnistyi välittömästi Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Tuomitsemme jyrkästi Venäjän kauhistuttavan hyökkäyksen Ukrainaan!
Maaliskuussa 2022 Tanja Fomina kääntyi sosiaalisen median kautta mielenterveysalan asiantuntijoiden puoleen ja kehotti heitä yhdistämään voimansa auttaakseen Ukrainasta Suomeen saapuvia pakolaisia. Pian kokoontui joukko venäjän ja ukrainan kieltä osaavia asiantuntijoita, jotka olivat valmiita tarjoamaan psyykkistä tukea vapaaehtoisina.
Kriisitilanteessa ja ilman kokemusta järjestötyöstä meidän oli opittava kaikki lennosta, koska pääresurssimme olivat suunnattu vapaaehtoistoiminnan koordinointiin ja suoranaisen avun tarjoamiseen ihmisille. Useimmille meistä tämä oli ensimmäinen kokemus vapaaehtoistyöstä. Mutta se ei pysäyttänyt meitä. Tietäen, että Suomessa tällaisten palveluiden saatavuus on hyvin rajallinen ja ottaen huomioon kielimuuri, päätimme, että emme voi jäädä sivulla, ja syvän myötätunnon vuoksi päätimme tarjota apua parhaamme mukaan hyödyntäen ammatillisia taitojamme.
On huomattava, että tämä on ensimmäinen ja ainoa laatuaan oleva projekti Suomessa, jossa tukea tarjotaan vapaaehtoisilta asiantuntijoilta, jotka itse ovat maahanmuuttajia. Lyhyessä ajassa onnistuimme luomaan ammattimaisen yhteisön, johon kuuluu terveydenhuollon ammattilaisia: psykologeja, terapeutteja ja sosiaalityöntekijöitä, jotka ovat valmiita tarjoamaan apuaan vapaaehtoisina.
Maaliskuun lähtien käynnistimme Telegram-kanavan, jossa jaamme tietoa pakolaisille ajankohtaisista kysymyksistä, kerromme, miten tukea omaa mielenterveyttä ja jaamme itseapuvälineitä.
Jo toukokuussa vuonna 2022 osallistuimme tapahtumaan, jonka Helsinki järjesti vapaaehtoisjärjestöille, jotka tarjoavat tukea ja apua Ukrainasta sotaan paenneille Suomessa. Tästä hetkestä alkaen aloitimme tiiviin yhteistyön viranomaisten ja kansalaisjärjestöjen sektorin kanssa, mikä mahdollisti Fenix Finlandille pääsyn resursseihin ja löytämään tärkeitä kumppaneita.
Tanja Fomina otti itselleen johtajuuden ja koordinoi toimintaa, kun taas Veera Mustonen valmensi vapaaehtoisia ja ylläpiti heidän voimavarojaan. Alun perin tarkoitus oli, että tämä olisi väliaikainen projekti, mutta sodan jatkuessa psyykkisen tuen tarve vain kasvoi. Tästä syystä organisaation hallitus päätti hakea rahoitusta jatkaakseen toimintaa. Työmme tulokset auttoivat meitä saamaan viranomaisten luottamuksen, ja toisella yrityksellä saimme Stean myöntämän Hyvinvoiva Mieli -hankerahoituksen vuosille 2024–2026. Tämä hanke tarjoaa psykososiaalista tukea Suomessa asuville kriisitilanteessa oleville ihmisille, jotka puhuvat ukrainaa ja venäjää.
2022-2023 aikana Fenix Finland on tarjonnut tukea yli 1 000 ukrainalaiselle ympäri Suomea Ukrainan sodan alusta lähtien:
-
Olemme järjestäneet yli 480 yksilöllistä tukikeskustelua ja 20 emotionaalisen vakauden "Sisäinen tuki" - ryhmävalmennusta, johon on osallistunut yli 230 henkilöä.
-
Lisäksi järjestämme säännöllisesti psyykkisen tuen verkkovalmennuksia, taide-terapia ryhmiä lapsille ja nuorille sekä vertaistukiryhmiä naisille.
-
Järjestimme 25 suoraa lähetystä eri alojen asiantuntijoiden kanssa, joissa käsiteltiin ajankohtaisia aiheita ja vastattiin kuuntelijoiden kysymyksiin.
-
Lisäksi olemme kehittäneet ” Suomeen sopeutumisen ABC” -ohjelman pakolaisille, joilla on tilapäisen suojelun asema ja järjestäneet 4 ryhmää.
-
Käynnistimme keskustelufoorumin raskaana oleville ja nuorille äideille Ukrainasta, jossa on jo yli 220 jäsentä. Järjestämme kursseja, tapaamisia ja webinaareja kohderyhmälle ajankohtaisista aiheista.
-
Kesällä 2022 järjestimme ja toteutimme monia hauskoja tapahtumia lapsille ja nuorille, joissa oli yli 100 osallistujaa.
-
Syksyllä 2022 järjestimme Suomen ensimmäisen dramaturgisen Class Act -työpajan teini-ikäisille yhdessä Cultura-säätiön kanssa ja esittelimme nuorten dramaturgien näytelmiä Omapohja-kansallisteatterin lavalla.
-
Lisäksi vuonna 2022 järjestimme ystävällisiä tapaamisia ukrainalaisille "Sydämestä sydämeen" eri puolilla Suomea.